Weingut Rocca di Castagnoli
Traubensorte Chardonnay
Herkunft Italien, Toscana
Appelation Toscana IGT
Merkmale Bio VINOTTI Empfehlung 90 – 92
Degustation VINOTTI 2019: 50% des Chardonnay wurde kurz im Barrique ausgebaut. Das verleiht dem Wein einen edlen zurückhaltenden Zauber. Ein schöner typischer Chardonnay mit Eleganz und einer frischen Leichtigkeit. Ich liebe diesen Chardonnay. VINOTTI 90
Der Chianti Classico Bereich eignet sich gut für Weißweine mit guter Struktur und Eleganz. Das Vorhandensein von Gestein und verschiedenen Mineralien wie Galestro- und Kalkstein verleiht insbesondere einer Sorte wie Chardonnay, die von diesem Terrain besonders profitiert, Struktur und Säure. Das Land wird durch das konstante Klima in den Höhenlagen des Chianti Classico mit einer guten Temperaturspanne, eine Reifung der Trauben von August bis zur Ernte in der zweiten Septemberhälfte besonderen Glanz.
Vom Weingut:
APPELLATION Toscana IGT
GRAPE VARIETY 100% Chardonnay
VINEYARD Various plots in Loc. Castagnoli
SOIL Rich in Albarese stone and limestone
VINEYARD SIZE 3 ha
VINEYARD AGE Various, from 6 to 20 years old
EXPOSURE East/west
AVERAGE ALTITUDE 420m a.s.l.
VINEYARD DENSITY 5000 vines/hectare
AVERAGE YIELD PER PLANT 1kg
CULTIVATION/PRUNING Spur pruning
HARVEST Second half of September
MACERATION Cold pressing for 48 hours, followed by soft pressing
FERMENTATION 50% in steel and 50% in first and second passage barriques for about 10 days.
MALOLACTIC FERMENTATION Partly in wood and partly in steel
AGING At least 10 months in the bottle.
ANNUAL PRODUCTION About 10,000 bottles
SENSORY PROFILE A wine with intense minerality and flavor with notes of freshness that make it elegant and lingering, Molino delle Balze is a white wine with a clear, bright straw-yellow color. It has a lingering scent of peach and apricot with a background of quince and acacia honey. It is a wine that is supple and enveloping on the palate. Its perfect balance ends with an excellent lingering finish. It is intended to be drunk soon, but will evolve over the next 5-10 years.
PAIRING White meat, fresh and medium-aged cheeses, fish of all kinds.
SERVING TEMPERATURE 8-10°C
Artikelnummer: 4020023